logo_vedor_wit.png
Vedor Online WebDesigner

DNS instellen

Na de registratie van een domein kun je bij Vedor zelf je domeininstellingen regelen.

LET OP! Gebruik de knop dns-instellingen alleen als je weet wat je doet, bij twijfel of vragen neem contact op met je leverancier of stuur een e-mail naar support@vedor.nl

Voorbeeld venster van parapilots.nl:
Vedor_dns.png

Hieronder volgt verdere uitleg over DNS en van de instellingen die je kunt aanpassen:

DNS (Domain Name System) is het systeem dat op het internet gebruikt wordt om namen van computers naar numerieke adressen te vertalen en omgekeerd. Dit wordt gebruikt omdat namen voor mensen makkelijker te onthouden zijn dan ip-adressen.


Een CNAME is een alias voor het doorverwijzen van domeinen. Het meest bekende voorbeeld hiervoor is de doorverwijzing van www.mijnwebsite.nl naar mijnwebsite.nl, waardoor de website op twee manieren te bereiken is, namelijk met en zonder www ervoor.


Een A-record en AAAA-record zijn IP-adressen, oftewel de numerieke weergave van het adres van de server. Een A-record is dat voor de IPV4 adressen, een AAAA-record is dat voor de IPV6 adressen.


MX is de naam voor de mail exchange server, de server waar de mail op afgehandeld wordt. Standaard is dit ingesteld op de Vedor server, mx.vedor.com


TXT is een vrij in te vullen tekstveld, deze kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld een spf-record.


Het TTL (Time to Live) veld is het dropdownmenu met de tijdsindicatie erin. Deze TTL waarde geeft een bovenlimiet aan de tijd dat de informatie in het netwerk kan bestaan. 


Tot slot is er nog een SRV oftewel een Service Record. Dit is een generiek record dat definieert welke dienst (service) een bepaalde host levert. Dit kan http zijn, maar ook bijvoorbeeld tcp of sip. 

LET OP: Gebruik hier spaties om de prioriteit, poort en hostname te scheiden.


Voorbeeld SRV instellingen van parapilots.nl:
SRV_records.png


LET OP: Op de root (hoogste niveau) van een domein is geen CNAME mogelijk, je kunt namelijk geen alias maken op het hoogste niveau.


LET OP: Je kunt een CNAME niet met andere records (A/AAAA, TXT etc.) op hetzelfde domein combineren.
Ik zoek hulp bij: